Categorii

  Masina de gaurit cu percutie

  O mașină de găurit cu percuție este instrumentul specializat ce execută o succesiune extrem de rapidă de lovituri, astfel încât să permită perforarea unor suprafețe dure. Găurește fără probleme orice tip de material, fiind ajutorul de nădejde al meșterilor. Fie că ne raportăm la lucrări dificile din domeniul construcțiilor sau eforturi de reamenajare a propriei gospodării, un lucru este cert: această unealtă vă va ușura munca, oferind rezultate excelente într-o perioadă scurtă de timp.

  Pentru aceia dintre voi care nu sunteți familiarizat cu această sculă electrică, vă venim în ajutor cu un ghid cuprinzător, în care am adunat toate informațiile de care aveți nevoie pentru a înțelege cum funcționează o mașină de găurit cu percuție: cum se deosebește de alte unelte, care sunt criteriile în funcție de care se achiziționează, cu ce avantaje întâmpină utilizatorii și, desigur, o serie de recomandări pentru principalele regimuri de utilizare: hobby semi-profesional sau profesional.

  Mașina de găurit cu percuție este o unealtă mai puternică decât cea de gaurit simpla, prezentând o greutate și dimensiuni mai mari. Poate fi folosită cu succes pentru realizarea de găuri în metal, lemn, zidărie sau piatră. Funcționează cu burghie normale și poate fi utilizată atât în lucrări complexe, de către profesioniști, dar și în lucrări din jurul gospodăriei, de către meșteri în devenire.

  Tipul alimentării

  Pe piața de profil există mașini de găurit cu percuție cu fir sau fără fir. Cele cu fir sunt echipate cu motoare puternice și permit utilizarea frecventă, chiar și în regim intens de lucru. Se alimentează de la rețeaua electrică printr-un cablu, aspect ce poate fi supărător adesea. Pentru experiențe plăcute în utilizare, se recomandă folosirea unui prelungitor lung, care să vă permită o mobilitate optimă. Mașinile fără fir utilizează acumulatori și sunt mai slabe din punct de vedere a puterii de lucru. Sunt compacte, ușoare, permit accesul în zone dificile și sunt simplu de manevrat.
  Puterea dezvoltată de motor

  Puterea de lucru este exprimată în W la uneltele cu fir și în voltaj la acumulatori. Puterea este criteriul care determină adesea tipul de utilizare a uneltei: hobby, semi-profesională sau profesională. Pentru o utilizare în regim hobby, un produs cu o putere de 10 V sau 500 W este alegerea optimă. Utilizarea în regim semi-profesional impune o putere de lucru de aproximativ 600 W, în vreme ce lucrările extrem de dificile de pe șantiere necesită puteri care depășesc această valoare.

  Tipul de mandrină

  Mandrina este o componentă a mașinii de găurit în care se introduce burghiul, ea fiind disponibilă în diferite tipologii și diametre. Mandrinele pot fi de două feluri, cu cheie sau sistem de prindere SDS. Cele dintâi se schimb mai greu. Cele SDS oferă o prindere optimă și sunt mai eficiente. Diametru acesteia dictează varietatea de burghie pe care le veți putea folosi ca accesorii. Ca punct de reper, e bine să aveți următoarele valori pentru fiecare tip de utilizare: 6.35 mm (hobby), 9.5 mm (semi-profesional), 12.7 mm (profesional).

  Turația

  Această valoare este exprimată în rotații pe minut și dictează suprafețele pentru care este potrivită. Practic, turația ne ajută să deducem care este viteza de găurire. Turațiile mari sunt excelente pentru lucrări din sfera bricolajului, în vreme ce turațiile mai mici sunt perfecte pentru lucrări mai complicate realizate în plăci groase.
  Capacitatea de perforare

  Aceasta variază în funcție de materialul în care se realizează găurirea. Cu cât este mai dur materialul, cu atât mai mic va fi și diametrul de găurire. Desigur, capacitatea de perforare pentru fiecare tip de material este menționată în detaliile tehnice ale produselor.